Waarom wij een GPS horloge gebruiken

Twee jaar geleden kochten we voor de oudste twee kinderen een GPS horloge. Deze gebruiken we nu twee jaar later nog steeds. Waarom wij hem gebruiken en onze eigen ervaring ermee deel ik graag in deze blog.

Een schets van onze woonwijk

Wij wonen in een dorp in de randstad. Ondanks dat het een dorp is, is het hier best druk met verkeer. Ons huis staat aan een weg waar 50 km per uur gereden mag worden, maar bij ons voor de deur wordt met regelmaat veel harder gereden. De straat staat ook bekend als de racebaan. Om bij een speeltuin te komen moeten de kinderen deze straat oversteken en er is geen zebrapad in de buurt.

Zelfstandig spelen

In het begin dat onze oudste zelfstandig ging spelen in de wijk, hielpen wij haar met oversteken en kon ze in het gebied spelen waar ze niet hoefde over te steken. Als ze naar huis wilde moest ze aan de overkant gaan staan en roepen. Dat betekende dat wij in onze keuken moesten blijven zodat we ze konden zien en horen. Want eerlijk is eerlijk ze wilde gewoon spelen zonder een papa en mama in de buurt. In onze tijd gingen we gewoon op pad, maar was er veel minder verkeer. Die vrijheid gunde we onze kinderen ook en hebben het daarom een aantal jaar geprobeerd zonder GPS horloge.

Aanschaf GPS horloge

Twee jaar geleden besloten we toch over te gaan op een GPS horloge. Dat gaf de kinderen het gevoel dat ze meer vrijheid hadden en wij konden gewoon in en om het huis bezig zijn. Als ze wilde oversteken hoefde ze niet te schreeuwen aan de overkant. Ook als ze ergens binnen gingen spelen konden ze dat snel doorgeven. En ja ze hadden dan ook gewoon aan de betreffende ouder kunnen vragen of die even een berichtje wilde sturen.

Niet steeds controleren

Voor ons is een GPS horloge niet om de kinderen steeds te controleren. Ze moeten namelijk ook gewoon kattenkwaad uit kunnen halen. Daarom hebben wij besloten om ze niet steeds te controleren. Ze de vrijheid te geven om zich door de wijk heen te bewegen. Mocht er iets zijn, dan kunnen ze bellen. De oudste mag zich inmiddels veel verder door het dorp heen bewegen. Ze geeft dan vaak aan waar ze naartoe gaat. Dan kan ze ons bellen dat ze goed is aangekomen en dat ze weer richting huis komt.

Onze ervaring

Wij hebben nu twee GPS horloges van One2Track voor de oudste twee kinderen. Ze hebben ieder een eigen horloge. Zij ervaren het als fijn dat ze met ons kunnen bellen, zodat ze niet steeds heen en weer hoeven. Ze maken geen misbruik van de horloges. Maar ook wij geven ze de vrijheid die ze nodig hebben om te ontdekken in de wijk en te spelen. Het voordeel is dat ze dus ook kunnen klokkijken en ze zo de tijd in de gaten kunnen houden. Dat stukje zelfstandigheid vinden ze heel fijn. Als onze oudste tien wordt krijgt ze een mobiele telefoon en gaat het horloge naar de jongste. Die mag nog niet zelfstandig oversteken, maar wel zelfstandig spelen in de speeltuin twee straten verderop. Dus die helpen we met oversteken. Ook nemen we ze mee tijdens een dagje uit in een pretpark. Mochten ze ons kwijt zijn, dan hebben we elkaar snel gevonden.

Verantwoordelijkheid die bij de leeftijd past

Het is niet onze intentie de kinderen al die vrijheid te geven die niet bij hun leeftijd past. Om te voorkomen dat ze zelfvertrouwen kwijt raken mogen ze alleen de verantwoordelijkheid voor de dingen waar ze aan toe zijn. Onze oudste mag naar het winkelcentrum, de middelste mag de wijk niet uit. De jongste mag alleen spelen in de speeltuin. Wil hij verder, dan moet hij naar huis om een van ons op te halen. Hij mag ook niet met zijn broer of zus daarnaartoe. En ze weten alle drie wat de grenzen zijn. Gaan ze daaroverheen, dan heeft dat als gevolg dat ze de komende periode dichterbij huis moeten blijven.

Waarom wij een GPS horloge gebruiken.

Welke verschillende GPS horloges zijn er?

Er zijn verschillende merken GPS horloges te koop bij verschillende aanbieders. De bekende merken zijn One2track, Qlokkie, Spotter en Kuus.

One2track

De horloges van One2track zijn bij de volgende aanbieders te koop:

Qlokkie

De GPS horloges van Qlokkie zijn te koop bij:

Spotter

De GPS horloges van Spotter zijn te koop bij:

Kuus

Voor de GPS horloges van Kuus kan je terecht bij:

Please follow and like us:

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial