Valencia bezoeken als HSP

Onze eerste citytrip met het gezin ging naar Valencia. Iets wat we best spannend vonden. Want is Valencia wel HSP proof? Een groot deel van ons gezin is hoogsensitief en dus ook de kinderen. Wat vonden zij ervan en hoe ervaarde ik als HSP de stad Valencia. Deze persoonlijke ervaring deel ik graag met je in deze blog.

De vliegreis

Voor onze kinderen was het de eerste keer vliegen. Ik vloog in oktober 2013 voor het laatst. In combinatie met het voor het eerst vliegen met de kinderen was ik op van de zenuwen. Dat ik dan ook amper sliep in de nacht voor het vertrek, is dan het gevolg. Ook de kinderen vonden het heel spannend. Dat uit zich in druk gedrag en vooral niet te veel luisteren. In het vliegtuig leek het voor de een alsof hij al jaren met het vliegtuig mee ging, de ander pakte de hand van een van ons beet.

Tijdens het vliegen ontstonden vele vragen. We zaten ook vlakbij de vleugel, dus ze zagen ook echt hoe dat allemaal in zijn werk gaat. Dat er vragen op ons af werden gevuurd over of het vliegtuig zijn vleugel kan afbreken en of we konden zien dat we zouden neer storten waren zomaar wat vragen die voorbij kwamen. Dit is overigens wel typerend voor hoogsensitieve kinderen, maar aangezien het voor ons de normaalste zaak van de wereld is, weet ik niet of andere kinderen ook zo vol met vragen zitten.

Als HSP in het openbaar vervoer in Valencia

Na het vliegen, was gelijk het openbaar vervoer van Valencia aan de beurt om mee kennis te maken. Zowel de bus als de metro maken best veel lawaai als je erin zit. De metro ook als hij door de tunnels rijd en je hoort hem op het perron aankomen. Dat vond ik soms best intens. Zo ook op de momenten dat het druk was en we als gezin bij elkaar probeerde te blijven. We splitsen ons vaak op in de een twee en de ander een kind. Toch is het een prettige manier van op verschillende plaatsen komen.

Lees ook: Valencia, review van onze citytrip

Alternatief voor openbaar vervoer

Valencia is een fietsstad. Alleen de fietspaden zijn er niet zoals Nederland zo mooi breed. Daar moet je echt achter elkaar fietsen. Let wel op de stoplichten werken net even anders dan die van Nederland. Vraag er even naar bij het bedrijf dat de fietsen verhuurt. Voordeel van fietsen is dat je lekker in de buitenlucht bent. Lopen is ook een alternatief, maar trek dan wel je wandelschoenen aan wat de afstanden kunnen best groot zijn.

Hoe is het om als HSP Valencia te bezoeken?

Valencia is een heerlijke stad. Je vindt er cultuur, strand, terrasjes, parken, maar ook heel veel winkels. Het is een grote stad en daardoor ook druk. Nu ben ikzelf een prikkelzoekende HSP, dus ik ga wel lekker op gezellig druk. Maar geloof me op het moment dat ik niet op tijd eet of al heel veel prikkels heb ontvangen dan trek ik de drukte van de stad ook niet zo goed. Daarom is het vinden van een balans wel echt belangrijk. Vertragen tijden een citytrip is dan ook echt belangrijk. Als je dat doet is Valencia goed te doen als HSP. De combinatie strand en stad, maar ook een fijn park met veel groen zijn helpend voor een HSP. Het fietsen tijdens de rondleiding door de stad waren voor mij prettig. Ook dat is een fijne manier om prikkels te reguleren en te voorkomen dat je aan het eind van de rit overprikkeld bent.

Hoe vonden de kinderen het?

De kinderen vonden het in eerste instantie spannend en wisten niet zo goed wat ze moesten verwachten. Naar aanloop van de vakantie werden ze steeds zenuwachtiger. Dat was terug te zien in hun gedrag. Voor hun was het en de eerste keer te vliegen en voor het eerst een citytrip. Iedere ochtend vertelde we wat er voor die dag op het programma stond. Dat gaf ze overzicht. Natuurlijk hielden we rekening met ze tijdens deze citytrip. Ook voor HSP kinderen is Valencia goed te doen. Naast strand en park zijn er heel veel mooie speeltuintjes waar ze even kunnen afschakelen. Doe dat ook echt. Het helpt ze echt. En na afloop van de citytrip vertelde ze ons dat ze een geweldige vakantie hebben gehad. Het fietsen, het strand, maar ook de oude gebouwen vonden ze leuk. We vonden het allemaal voor herhaling vatbaar.

Please follow and like us:

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial