Zeehonden spotten in Zuid Holland

Zeehonden vindt je niet alleen meer in de Waddenzee. Langs de Noordzeekust zijn ze ook steeds meer te vinden. Ben jij in Zuid-Holland op vakantie of woon je in Zuid-Holland en ben je op zoek naar eens een ander uitje dan de standaard uitjes? Ga dan eens zeehonden spotten in Zuid-Holland. Meer weten? Lees dan verder om een idee te krijgen van onze ervaring.

Twee soorten zeehonden in Nederland te vinden

Er zijn volgens zeehondencentrum Pieterburen twee soorten zeehonden in Nederland te vinden. De grijze zeehond is woonachtig aan de Noordzeekust. De gewone zeehond is woonachtig in het waddengebied van de Waddenzee.

Zeehonden in natuurgebied De Voordelta

Een natuurgebied genaamd De Voordelta in de Nederlandse provincies Zeeland en Zuid-Holland met ondiepe wateren, diepe geulen, zandplaten, stranden en duinen. Dit is het gebied waar veel zeehonden gespot worden. In het havengebied van Rotterdam zwemmen zo’n 2.500 zeehonden. Maar ook rondom Renesse zijn er regelmatig zeehonden te vinden.

Hoek van Holland

Wij wonen in de buurt van Hoek van Holland en daar gaan we regelmatig boten kijken langs de Nieuwe Waterweg. Dat is iedere keer weer een groot avontuur. Naast boten kijken kan je met de Fast Ferry ook een rondje Maasvlakte doen. De Maasvlakte is een onderdeel van de haven van Rotterdam.

Op het strandje zeker wel 20 zeehonden.
Zeehonden die liggen te zonnebaden.

Wij gingen met de Fast Ferry, maar die is uit de vaart gehaald.

We besloten om met de Fast Ferry vanaf de Berghaven in Hoek van Holland te gaan varen. De Fast Ferry is naast dat het ook gewoon het openbaar vervoer voor het haven gebied is ook:

  • Een leuke verbinding voor net een ander rondje fietsen,
  • Een leuke verbinding voor een toeristisch rondje wandelen,
  • Hoewel het geen rondvaartboot is, vertelt het personeel hier en daar ook gewoon wat er te zien is.
  • Doe je het hele rondje dan ben je tijdens de spits (woon/werkverkeer) een uurtje onderweg.
  • Naast de zeehonden heb je ook een schitterend zicht op grote zeeschepen die richting de haven van Rotterdam gaan. 

Buiten de spits is de boot vijf kwartier onderweg. Ik zocht dus online op hoe laat de boot afvaart in Hoek van Holland (met ingang van 31-12-2021 wordt de Fast Ferry uit de vaart gehaald). Samen met de kinderen stapte we aan boord en zochten een plekje uit bij het raam. Het was gelukkig vrij rustig toen we instapte en hadden keuze zat. Waren we eerst nog aan de verkeerde kant gaan zitten, dus werd er gevraagd of we het rondje gingen doen voor de zeehonden. Dat we dan beter aan de andere kant konden gaan zitten.

Nieuw update: Met ingang van 11 mei 2022 gaat Ottenvanger een veerdienst verzorgen tussen Hoek van Holland en de Maasvlakte.

Lees ook: 89 betaalbare en kleinschalige uitjes in Nederland

Zeehonden in Zuid Holland

Wat veel mensen niet weten is dat tegenwoordig in Zuid Holland ook zeehondjes zitten. Wij hadden mazzel dat het nog geen hoog water was. Op het strandje nabij Slag de Beer lagen zeker 30 zeehonden te zonnen. We hadden dus echt geluk dat er zoveel lagen. De schipper verminderd vaart bij het strandje zodat je even de tijd hebt om de zeehondjes te bewonderen en op de foto te zetten. Het is en blijft immers OV en moet dus wel door. Als je het hele rondje doet kom je er dus twee keer langs. De tweede keer waren de zeehonden ook gaan zwemmen, dus zagen we ook zo af en toe een kopje boven water komen. De kinderen vonden het erg indrukwekkend.

Zeehonden aan het strandje.
Zeehonden aan het strandje

Kerst 2021Kerst 2021

Hoe gaaf is het om dichtbij de grote boten te varen

Naast de zeehonden vaar je dus ook langs de grote boten die in het havengebied varen of aangemeerd liggen. Het is echt indrukwekkend en je voelt je echt klein als je zo’n zeeboot ziet. Manlief werkt voor een rederij en die heeft inmiddels ook de tik om dan op internet op te zoeken waar de boot vandaan komt en wat de boot kost. De grote jongens werden onderweg dan ook opgezocht.

Ben je in de buurt, zeker de moeite waard om te bezoeken

Ben je nou eens in de buurt van Hoek van Holland dan is dit uitje echt de moeite waard om te gaan doen. Wij hebben enorm genoten en gaan dit zeker nog een keer doen. Ook voor de mensen die vakantie vieren hier in de regio is dit zeker leuk om te gaan doen. Eerst varen en daarna lekker naar het strand, of je stapt op een van de plaatsen uit en gaat lekker fietsen op een van de locaties en natuurgebieden.

Parken en campings in de regio

Woon je nou niet in de buurt, maar ben je wel nieuwsgierig? Dan is het ook leuk om deze kant op te komen voor een vakantie of weekendje weg.

Roompot Beach Villa’s Hoek van Holland

Duynparc De Heeren van ‘s-Gravensande

Minicamping Zwetzone

Strandpark Vlugtenburg

Hoeve Bouwlust

Op de achterkant van een de inmiddels uit de vaart gehaalde Fast Ferry.
op het achterdek van de Fast Ferry
Please follow and like us:

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial