Ontdek als HSP Giethoorn en Steenwijk

Een minivakantie is een geweldige manier van zelfzorg voor zowel HSP als niet HSP. Waar de een de rust op zoekt kiest de ander voor een leuke stad. Zelf ben ik gek op het combineren van rust en toeristische plekken. Heb je al eens gedacht aan Giethoorn en Steenwijk in combinatie met Nationaal Park Weerribben-Wieden? Ik vertel je graag meer over deze mooie plekken in Nederlandse provincie Overijssel.

Ontdek Steenwijk

Vestingstad Steenwijk heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de Middeleeuwen. De stad heeft sinds 1270 stadsrechten en bestaat dus al meer dan 750 jaar. Ook speelde speelde de stad een belangrijke rol tijdens de Tachtigjarige Oorlog als strategisch gelegen vestingstad. De historie van Steenwijk is goed bewaart gebleven en dat zie je terug in de architectuur, vestingwerken en historische gebouwen. Ben je daar een liefhebber van? Geniet dan van een wandeling in het oude stadscentrum van Steenwijk met of zonder gids. En vergeet niet te kijken naar de kleine gevelstenen en de gevelbeelden van Hildo Krop.

Genoeg te doen

Naast de historische gebouwen in het stadcentrum is er nog meer te doen in Steenwijk. De stad staat bekend om haar terrassen waar je heerlijk kunt genieten van een heerlijk kopje koffie of thee, een lunch, voor een borrel of een diner. Ideaal voor als je bijvoorbeeld een dagje gaat shoppen in Steenwijk, maar ook na een heerlijke wandeling door de stad. Iedere zaterdag is er van 9:00 uur tot 17:00 uur markt in het centrum. Of neem een kijkje in het museumhuis.

Lees ook: Een minivakantie om voor jezelf te zorgen

Bereikbaarheid van Steenwijk

Steenwijk is gastvrij als het gaat om parkeren. Met een blauwe parkeerschijf kun je op veel plekken gratis parkeren. Ook op de fiets is Steenwijk goed bereikbaar. Het stadcentrum is echter een wandelgebied, waar dus niet gefietst mag worden. Het treinstation van Steenwijk ligt op loopafstand van het centrum van Steenwijk.

Vanuit Steenwijk ben je zo in Giethoorn. Door de kanalen kan je goed varen en geeft net een andere blik op het dorp.

Als je dan toch in Steenwijk bent, dan kan je Giethoorn niet links laten liggen. Het toeristische dorp is ook voor ons als Nederlanders de moeite waard. Het waterdorp heeft met zijn bruggetjes, het water en fiets- en voetpaden het beetje het karakter van Venetië. Aan de gracht, die de levensader is van Giethoorn, zie je aan weerszijden met riet gedekte boerderijtjes. Eigenlijk gewoon heel idyllisch.

Giethoorn bootje huren

Giethoorn is het Venetië van het Noorden. Dan ontkom je er niet aan om in Giethoorn een bootje te huren. Eerlijk gezegd is dat ook wel een ervaring die je meegemaakt moet hebben. Giethoorn wordt door ruim een miljoen toeristen per jaar bezocht, waarvan de meeste ook gaan varen. Wil jij ook varen? Reserveer dan van te voren een bootje, zodat je er zeker van bent dat je kan varen. En om het grote aantal toeristen in goede banen te leiden als het gaat om het varen door het dorp, is de grootste deel van de route eenrichtingsverkeer. Een vaarbewijs is niet nodig.

Zoek de rust op in Nationaal Park Weerribben-Wieden

Het ruim 10.000 hectare grote nationaal Park Weerribben-Wieden is het grootste aaneengesloten laagveenmoerasgebied van Noordwest Europa. Het gebied heeft plassen, meren, slootjes, moerasbossen, rietpercelen en is ook nog bloemrijk. De plek voor de voortplanting van planten en dieren. Maar ook een prachtige uitvalbasis om de drukte van het toerisme even achter je te laten en op te gaan in de natuur. Ook dit gebied kan je wandelend, fietsend en varend ontdekken.

Het ontstaan van Nationaal Park Weerribben-Wieden

Het Nationaal Park Weerribben-Wieden ligt op de grens van vier Nederlandse provincies. Het is een belangrijk gebied in de Nederlandse geschiedenis. Veel historische gebeurtenissen hebben zich hier afgespeeld, zoals de Spaanse oorlog, de Hanze, maar ook het begin van de welvaartsstaat. Het gebied is door mensen gemaakt. In het verleden hebben turfstekers en rietlandbeheerder het landschap met hun handen vormgegeven. Het gebied symboliseert de overgangen in Nederland. Van hoog naar laag, van droog naar nat, van zoet naar zout en van zand naar klei en veen. Een unieke verbinding van verschillende landschappen en historie.

HSP en een bezoek aan toeristische dorp of stad

Ook jij als hoogsensitief persoon kan een bezoek brengen aan een toeristische dorp of stad. Het is vooral belangrijk om te zoeken naar de perfecte combinatie van goede prikkels. En dat kan heel goed in Steenwijk, Giethoorn en het Nationaal Park Weerribben-Wieden. Ze hebben genoeg leuks in deze omgeving om jou die goede prikkels te geven.
Please follow and like us:
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial