Hoe wij wintersport met kleine kinderen hebben ervaren

Wintersport met kleine kinderen is niet gelijk het eerste waaraan je denkt. Mijn schoonouders wilde in 2017 met iedereen op wintersport. Het werd een tripje naar Winterberg, Duitsland. Hoe wij dit beleefde en welke voorbereidingen wij troffen met een dreumes en een peuter, vertel ik je in deze blog.

Voorbereidingen treffen

We wisten al vroeg in het jaar dat we met de hele familie op wintersport gingen. Dat betekende dat we ruim op tijd konden nadenken wat we nodig hadden en hoe we dat zouden gaan doen. Wintersport met kleine kinderen lijkt wat uitdaging te hebben. We overlegde met mijn schoonouders hoe die het in gedachten hadden. Die gaven aan dat zij ook met de kinderen wat wilde ondernemen. In september kwam bij de regionale skibaan het lesschema online en ik meldde me aan voor ski les.

Ski les voor mij en mijn peuter

Ik had namelijk nog nooit op de lange lat gestaan. Ook was er een speciale peuterles. Daar gaven we onze dochter voor op. Iedere maandag had zij skiles. Samen met opa en oma er naartoe. Ze vond het spannend, maar deed het toch. De lessen waren de basisbeginselen om te skiën. Ook ik had een les of zes. Wat heb ik die eerste les gevloekt in mezelf. Zijwaarts de heuvel op en naar beneden glijden. Dat viel nog niet helemaal mee. Mijn benen waren helemaal verzuurd. Gelukkig naarmate de lessen vorderde kreeg ik het skiën steeds meer onder de knie. Maar ik ben en blijf een denker en daardoor ook een schijterd eerste klas ;-). Tijdens mijn laatste les was manlief er ook bij. Hij had al een jaar of tien niet meer op het board gestaan dus ook hij even kijken of hij de feeling nog had. Dat verleer je net als fietsen niet.

Iets anders dan wintersport maar ook heel leuk, een vakantie in Zuid Frankrijk.

Ski outfit is wel een pré

Materiaal moesten we ook aanschaffen. Manlief had net een jaar ervoor zijn ski outfit weg gedaan. Een collega tipte me dat de lidl ieder jaar weer een wintersport outfit in de verkoop doet die betaalbaar en goed is. Vlak nadat ze het gezegd had, kwam inderdaad de folder met wintersportartikelen. We kochten ze in en wij waren er klaar voor. Ook een inklapbare slee werd aan onze collectie toegevoegd.

Vertrek naar Winterberg

Tweede kerstdag 2017 was het zover. Op tijd stapten we de auto in en reden naar Duitsland. Voor de kinderen zette we een filmpje aan en ik reed het eerste stuk. We hielden contact met de familie en zouden een pauze houden iets over de grens. Het was voor mij voor het eerst in 10 jaar dat ik weer in het buitenland reed. Even wennen maar eigelijk rijd het best lekker in Duitsland. Even voor Winterberg nog een pitstop. Onze peuter moest nodig naar de wc. We hadden ook echt zoiets van zou er wel sneeuw liggen? Want alles was onderweg nog groen. Maar hoe dichterbij Winterberg hoe kouder het werd en hoe meer sneeuw we zagen. En hoe bizar, in Winterberg zelf was het wit. Nu weet ik ook wel dat ze daar met sneeuwkanonnen werken. Maar er lag sneeuw en we konden skiën.

Het hotel

In het hotel aangekomen moesten we wachten op de kamer. Die was helaas nog niet klaar. Laat in de middag begin van de avond konden we er pas in terecht. Onze kleine man in het campingbedje, onze dochter op iets wat als bed door moest gaan, lees een plank met een dun matras. En het ouderlijk bed. Een familiekamer die behoorlijk knus was. Het hotel was wel een echte tegenvaller. Daar ga ik het hier maar niet te veel over hebben.

Wintersport met kleine kinderen

De eerste dag stond in het teken van regelen van de ski’s en boards. Gelijk een eerste klein stukje geskied. Dat was niet het fijnste stukje want het was vooral een ijsbaan. Ook kreeg ik van mijn schoonouders nog een skiles. ‘s middags gingen de gevorderde alvast op pad en manlief en ik bleven met de kindjes bij het hotel. Ze moesten eerst even slapen, de kinderen. Na hun slaapje pakte we de slee en gingen sleeën met de kinderen. Ook de skies mee van de oudste. De kleine heuveltjes waren voor haar al spannend zat. Samen met papa glijden door de sneeuw.

Hou je van een vakantieblog met een knipoog? Bekijk dan eens naar de stacaravan gedachtes.

Daar ook nog een ski les

De tweede dag had ik de ski les. Dat was best pittig. Drie uur intensief les. De kinderen waren vandaag met opa en oma op pad. Sleeën en skiën, ze hadden dikke pret. De jongste nog even naar bed en de oudste een filmpje kijken in het hotel. We hadden naast onze kamer een soort gezamenlijke woonkamer. Dat was wel fijn want dan konden we met de babyfoon de kleine man wel horen. ‘s avonds bivakkeerde we daar ook vaak. De derde dag bleef ik samen met de kinderen in de buurt van het hotel. Haalde in het dorp nog wat versnaperingen. De middag was het niet fijn om te skiën en bleven we met zijn allen in het hotel. De laatste dag kon ik voor het eerst samen met mijn man op pad. Omdat ik nog niet zo vaak had geskied ging m’n schoonvader mee om mij te helpen. M’n schoonmoeder bleef met m’n schoonzus achter om de kindjes te entertainen. Het begon steeds harder te regenen en we besloten na het skiën te gaan eten en naar huis te rijden.

Onze ervaring

Op wintersport met kleine kinderen is ons goed bevallen. Als je je beseft en het niet erg vind dat je niet altijd alles samen kan doen, is het een geweldige ervaring. In de grotere ski gebieden zijn er meer mogelijkheden. Of wie weet vind iemand het leuk om mee te gaan die het ook nog eens leuk vind om met jouw kinderen op pad te gaan.

Wil je op de bovenstaande blog reageren, dan kan dat uiteraard door een berichtje hieronder achter te laten, te mailen of via de social media een berichtje te sturen. 

Wil je op de hoogte blijven van onze ervaringsverhalen, reviews van boeken gerelateerd aan hsp abonneer je op dit blog en krijg direct een mailtje als er een nieuwe blog online is. Ook via Facebook, Instagram, Pinterest en Twitter kunnen jullie ons blijven volgen. Zie ik je daar? Wil je maandelijks op de hoogte blijven van tips, een blik achter de schermen en de laatste blogs? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

foto’s zijn eigendom van Inge Beleeft

Please follow and like us: