WereldLichtjesdag, welk kindje herdenk jij?

Op de tweede zondag van december wordt jaarlijks stilgestaan bij alle overleden kindjes. Vandaag is het WereldLichtjesdag. Waarom ik hierbij wil stilstaan? In de afgelopen jaren heb ik heel veel mensen leren kennen waarvan een kindje is overleden. Zij praten vol trots over al hun kinderen. Maar vandaag sta ik dus even stil bij de kinderen die zijn overleden. 

Wat is WereldLichtjesdag?

Elk jaar op de tweede zondag van december is het WereldLichtjesdag. Op deze dag wordt extra stil gestaan bij alle kinderen, die op welke leeftijd en om welke reden dan ook zijn overleden. Overal op de wereld wordt om 19:00 uur een kaarsje gebrand voor deze kinderen. Zo ontstaat er een wave aan lichtjes ieder uur. Zo ontstaan er kleine lichtjes in de duisternis.

Thuis en op locatie

Voor ouders van overleden kinderen is er de mogelijkheid om op diverse locaties in het land samen met andere ouders bij elkaar te komen om de kinderen te herdenken. Heb je deze behoefte niet, dan kan je ook gewoon thuis om 19:00 uur het overleden kind herdenken. Hoe fijn is het om niet alleen de ouders, maar ook door jou een kindje te herdenken dat in je omgeving is overleden.

Laten we de naam uitspreken

Als je dan een kaarsje opsteekt voor het overleden kindje van iemand die je kent, noem dan zijn of haar naam. Wist je dat je daar de ouders van het kindje zo veel plezier mee doet, door alleen al het kindje bij naam te noemen.

Praat met deze ouders

Hoe moeilijk jij het ook vindt om te praten tegen de ouders van een (net) overleden kindje, doe het alsjeblieft. Zeg gewoon eerlijk dat je niet weet wat je moet zeggen. Zwijgen tegen ze is nog wel het ergste wat je kan doen. Laat even met de belangrijke dagen van hun overleden zoon/dochter even weten dat je vandaag extra aan ze denkt.

In het bijzonder steek ik een kaarsjes aan voor

Vandaag steek ik voor twee prachtige jongetjes in het bijzonder een kaarsje aan. Dit zijn Owen en Vins. Deze twee jongetjes hebben een speciaal plekje in mijn hart gekregen net zo als hun ouders. Ook al ken ik zijn ouders alleen maar van de social media, hun verhaal heeft heel veel indruk achter gelaten.

 

Please follow and like us: