Varend corso Westland 2019

Het eerste weekend van de maand augustus heeft de regio waar ik woon, Het Westland, een traditie. Deze traditie heet het varend corso. Een evenement waar de nodige vrijwilligersuurtjes aan te pas komen. Het blijft ieder jaar weer bijzonder om te gaan kijken, want wat wordt er ieder jaar weer een werk van gemaakt. Ware kunstwerken varen er door de wateren in de regio. Naast dat het prachtig is om naar te kijken, is het ook langs de kant een groot feest. Vandaag neem ik je mee naar toch wel naar onze regionale trots.

Het Westland

Voor wie Het Westland niet kent, dit was ooit de grootste glastuinbouw regio van Nederland. Inmiddels hebben veel kassen plaats moeten maken voor woningbouw. Als je vanuit de ruimte of vanuit het vliegtuig naar Nederland kijkt, kan je het Westland vaak goed zien. De weerkaatsing van het glas of de assimilatiebelichting. In de kassen vindt je onder andere tomaten, paprika’s, courgettes, bloemen en planten. De variatie is groot. De regio bevindt zich in het gebied tussen Hoek van Holland, Den Haag, Delft en Rotterdam. Mijn thuisstek, want ook al vinden veel mensen de kassen lelijk, ik hou er van.

Stoeltjes invasie

Iedereen wil uiteraard het beste plekje hebben, dus je ziet ook veel mensen ’s ochtends vroeg al een plekje reserveren om dan vervolgens net voordat de boten arriveren te gaan zitten. Een beetje zoals de handdoeken op strandbedjes tijdens de vakantie ? . Ook zijn er genoeg mensen die al vroeg klaar gaan staan met een partytent, staantafels en er dan ook echt een feest van maken. Soms is het dan ook best lastig om met het gezin een plekje te vinden zodat de kinderen er ook van kunnen genieten. Maar we hadden mazzel dit jaar. Ik spotte een plekje in de schaduw aan de andere kant van waar we normaal zitten. Dus kleedje neer en eerst lekker picknicken met het gezin.

Daar komen ze dan

Laten wij nou net in het deel wonen waar het corso vroeg in de middag voorbij komt, daarom maken wij er een traditie van om lekker samen te picknicken en daarna boten te kijken. Zo ook dit jaar. Dit jaar waren er 41 boten die samen een uur kijk en luisterplezier geven. In de eerste jaren van het corso waren het er nog 60. Maar doordat de boten voortkomen uit sponsoring en dat is afgenomen is het aantal gedaald. Dit aantal is ook leuk zat om te kijken. Voor iedereen goed vol te houden. Op sommige boten staat een muziekband of een koor te zingen. Soms alleen de schuit zelf. Het levert ieder jaar weer mooie plaatjes op met vooral de producten die in onze regio worden geproduceerd. De boten worden door vrijwilligers grotendeels opgebouwd. Arrangeurs doen de versiering met de bloemen, planten, groente en fruit.

Ieder jaar een ander thema

Ieder jaar wordt op de laatste boot het thema voor het volgende jaar bekend gemaakt. Dit jaar stond in het thema van wow. Dit is een behoorlijk breed thema. Ga je spelen met de letters of ga je voor het echte wow effect. Het kan en mag allemaal. Iedere jaar weer iets moois en bijzonders. Ware kunstwerken.

Overal rekening mee houden

Ze moeten met veel dingen rekening houden. De boot mag niet te hoog zijn, want moet wel onder alle bruggen doorpassen. Niet te breed zijn want niet alle wateren zijn breed genoeg om heel breeds uit te pakken. Zo was er een keer een jaar dat het ‘s nachts zo veel had geregend dat het waterpeil dusdanig was gestegen dat ze niet meer onder een aantal bruggen doorpaste.

Moeite waard

Mocht je in het eerste weekend van augustus een keer in de regio zijn, zoek dan eens op waar je kan gaan kijken, want het is echt de moeite waard. Daarnaast is het ook heel gezellig en gemoedelijk. Je aanwezigheid is ook een blijk van waardering naar de vele vrijwilligers die dit evenement mogelijk maken. Kom en geniet!

Please follow and like us: