Welke regels hanteren wij als gezin

Bij ieder gezin gelden er regels toch? Ben jij benieuwd hoe anderen dit doen? Nu de rust is wedergekeerd bij ons in huis, wordt het weer tijd om de “regels” weer toe te passen in het gezin. Doordat ik behoorlijk immobiel was tijdens de zwangerschap heb ik de regeltjes wat laten vieren. Nu is het tijd om de teugels weer een beetje aan te trekken en de structuur weer aan te brengen. Hoe wij dit deden en wat voor ons wat belangrijke regels zijn deel ik hier met jullie. 

Herintroduceren regels in het gezin

Begin februari herintroduceerde wij de regels voor het gezin. Dit deden we tijdens het eten toen we alle aandacht hadden. Ik legde uit dat er in huis regeltjes gelden en dat we ons daaraan gaan houden. Mede door de regeltjes kunnen we het gezellig houden in huis. Al vraag ik me natuurlijk wel af in hoeverre ze het gaan begrijpen, maar dat zal de toekomst leren.

Schermtijd was een beetje uit de hand gelopen

Tijdens de zwangerschap was schermtijd een beetje uit de hand gelopen. Door mijn immobiliteit was het erg makkelijk om de tablet te geven of de tv aan te zetten. Onze middelste bleek in die periode ook al weken met lactose intolerantie te lopen. Hierdoor was hij ook snel uitgeput. Inmiddels zit hij op een lactose vrij dieet en is hij weer helemaal het ventje. We gaven bij de kinderen aan dat er alleen tijdens het koken een filmpje gekeken mocht worden. Op het moment dat ik in de keuken ben om te koken, mogen zij gezellig in de keuken op de bank komen zitten en zetten we op de tablet een filmpje naar keuze aan. Klein bekertje drinken erbij. Dat is hooguit 45 minuten schermtijd, maar wel een gezellig moment. Zodra de borden op tafel komen gaan de schermpjes uit en kletsen we samen aan tafel.

Het ging niet gelijk zonder gemopper

Natuurlijk heeft dat even zijn ommezwaai nodig en werd dit niet gelijk door de kinderen geaccepteerd. Inmiddels weten ze niet beter en is de regel duidelijk. In het weekend mag ‘s ochtends de televisie even aan.  Uiterlijk om 9:00 uur gaat de televisie uit en gaan we lekker spelen met het speelgoed dat we hebben. Of we gaan er even lekker op uit.

We proeven alles wat op je bord ligt

Ik sta niet voor piet snot in de keuken, ik wil dus dat er in ieder geval wat geproefd wordt. Onze tweejarige eet dan minimaal twee hapjes, de vierjarige minimaal vier. Onze oudste weet dit inmiddels en houd zich daar netjes aan. Ze is en blijft een kleuter en zal weleens proberen om daar onderuit te komen. Onze middelste is daarin nog echt een peuterpuber, dat geeft iets meer uitdaging. Ook weigert hij soms ook gewoon echt. Doen ze niet expres de peuters, schijnt een natuurlijk iets te zijn zag ik tijdens de uitzending van 20 februari in foodCIA. Deze aflevering is voor abonneehouders terug te kijken. We weten inmiddels dat de aanhouder wint. We gaan niet de strijd aan. Als iedereen die wel eet klaar is, halen we het bord weg en eten we met zijn allen een toetje.

Naar bed brengen van de kinderen

De kinderen waren steeds aan het bekvechten wie hem/haar naar bed mocht brengen. Daar hebben we een stokje voor gestoken. We brengen nu om de beurt of de oudste en de jongste of de middelste naar bed. We hebben er drie die om 19:00 uur naar bed gaan. De jongste is het makkelijkste om te doen. Na zijn flesje gaat de pyjama aan, even knuffelen en dan gaat hij naar bed. Als hij op bed ligt gaan we met de oudste tandenpoetsen, verhaaltje lezen. Terwijl de jongste op bed wordt gelegd, kleed zij zich alvast om. De middelste wordt op dat moment dus door de andere ouder gedaan. Hij heeft uiteraard hetzelfde ritme als zijn grote zus. Deze regel geeft veel rust op dit drukke moment.

Doordeweeks geen pyjama’s beneden

Zoals jullie weten zit onze oudste inmiddels op school. Uiterlijk om 8:10 uur vertrek ik. Ook hier zijn ze echt broer en zus. Kunnen niet met en niet zonder elkaar. ‘s ochtends naar school. Daarom wil ik op doordeweekse dagen geen kindjes beneden zien die in hun pyjama rond lopen. We kleden ons boven om voordat we aan de ontbijttafel komen. In het weekend hoeven de kinderen zich niet gelijk aan te kleden. Dan gaat alles een stuk relaxter. Dan hebben we een minder strak schema.

Natuurlijk hebben wij ook andere regels

Ongewenst gedrag wordt hier gestraft met een time out. Voor zowel de ouder als het kind even een moment om niet uit de emotie te reageren. Ook hier gaan we zelf weleens de mist in. Ik ben ook maar mens en schiet weleens uit mijn slof. Na 16:00 uur wordt er niets meer gesnoept. Op de dagen dat ik niet werk, wil ik op tijd eten. We zitten dan uiterlijk om 17:30 uur aan tafel. Ik eet dan bewust alleen met de kinderen. Ons werk buiten de regio heeft reistijd als spelbreker. Als we laat eten, eten de kinderen niet omdat ze te moe zijn. Hier wordt veel op de grond gespeeld dus schoenen uit bij de deur.  We zeggen netjes dank je wel tegen de gastheer/-vrouw of als je iets krijgt.

Niet altijd samen spelen

Wie kent hem niet…”samen spelen, samen delen”. Ik kies er op sommige momenten ook bewust voor dat de kinderen dit niet hoeven te doen. Na de zoveelste broer/zus ruzie ben ik het ook weleens zat om voor “Agente mama” te spelen. Ga maar even lekker alleen spelen. Jij aan de ene kant van de kamer de andere aan de andere kant van de kamer of op haar eigen kamer.

We doen elkaar geen verdriet

Slaan, schoppen, bijten, haren trekken of elkaar met woorden pijn doen. Die willen wij hier ook niet zien of horen. Ze weten het, maar het blijven kinderen. Ook die van ons doen weleens iets wat niet mag. Toch vind ik het, net als vele van jullie, belangrijk dat ze meekrijgen dat deze dingen hier niet thuis horen.

Het zijn soms kleine dingetjes die het doen

Het zijn soms maar hele kleine dingetjes, maar ze werken soms perfect voor net iets meer rust en regelmaat in huis. Daarbij is het voor een kind zo belangrijk om te weten waar ze aan toe zijn. Duidelijkheid is de belangrijkste bron voor een kind.

Hoe gaat het er bij jullie aan toe?

Ik ben erg benieuwd naar jullie regels in het gezin om het gezellig te houden. Wat is voor jou een belangrijke regel. Schroom niet om te reageren hieronder, via de social media of via de e-mail, want niets is fout. Het werkt namelijk voor jou en jouw gezin.

Please follow and like us: