Ophef nieuwe kinderen voor kinderen liedje

Toen ik vandaag uit mijn werk kwam en even Facebook opende zag ik een post van mijn meest favoriete komiek Jochem Myer. Ik heb er ook een mening over en die vertel ik je vandaag in mijn vervroegde blog.

Kinderen voor kinderen

Jochem schreef samen met Tjeerd (Oosterhuis) een kinderliedje voor kinderen voor kinderen, dat “Reis Mee” heet. Een typisch kinderen voor kinderenliedje. Zoals jij en ik dat toch ook hebben geleerd

Het bericht op Jochem zijn Facebook

met Kip, patat en appelmoes. Het liedje gaat over de vakantieperiode. Een periode waarin niets hoeft en alles mag. Lekker wat minder regeltjes, we eten een keer extra patat, pizza of pasta. Of op een terrasje een lekker stukje taart. Iets wat we toch allemaal doen? In ieder geval wel als ik de instagram en facebook foto’s van de afgelopen weken voorbij heb zien komen.

Ophef over een onschuldig kinderliedje

Ik had vanmiddag het liedje nog niet gehoord, maar dit is het liedje voor het geval dat je het ook nog niet had gehoord. Een liedje geschreven uit de gedachten van een kind. Tot grote verbazing van Jochem Myer en Tjeerd Oosterhuis is er nu ophef over ontstaan. Het nummer waarin “pizza, pasta en patat” wordt gezongen zou aanzetten tot ongezond eten en dus obesitas stimuleren. Nou serieus ik stond toen ik het las, maar ik zou denkbeeldig van mijn stoel vallen. Hoe kun je nu in hemelsnaam beweren dat zo’n liedje aanzet tot ongezond eten en obesitas.

Mijn jeugd

Dertig jaar geleden luisterde ik net als mijn kinderen nu naar kinderen voor kinderen. Ik ben als kind serieus nooit te zwaar geweest. Eerder een gespierde spijker. Niet omdat ik nou de hele dag buiten speelde hoor. Door het luisteren van de liedjes dronk ik toen en nu nog steeds niet met mijn billen bloot melk uit een kokosnoot. Ook kreeg ik niet iedere dag kip, patat en appelmoes. Dacht je nou echt dat ik mijn bie ba boe ba bord leeg at. Natuurlijk niet ik was gewoon kind. Om het nog even over een andere boeg te gooien, ik ging echt niet meer pizza eten omdat André van Duijn het pizzalied bedacht had.

Hoe beleef jij vakantie?

Stel jezelf de vraag eens hoe ziet jullie vakantie eruit? Ik deed dat ook even om te kijken of het liedje klopte. Ja en die klopt als een bus. Wij eten namelijk ook gewoon wat makkelijker een grote punt pizza of een keertje extra patat. Oh en ijsje na het spelen in de speeltuin, waarom niet. En zitten we op een terrasje? Een lekker biertje voor papa, een frisje voor de kinderen en een portie van die bruine fruitschaal, ja die bitterballen. Dat hoort er toch gewoon bij. Eet jij niet een chippie extra of een koekje extra omdat het toch een beetje feest is. Kinderen en jijzelf gaan toch ook later naar bed. Het is toch allemaal net even wat relaxter dan normaal. Dat is wat dit liedje dan ook schetst. Niet meer, niet minder.

Terug van vakantie, hup naar school of het werk

Eenmaal weer in het ritme van school en het werk bestel je echt niet meer dat extra portie bitterballen, dat zakje friet of die extra pizzapunt. Je gaat weer op de gezonde tour. Op school moet er weer een verantwoord tussendoortje mee, de lunch moet gezond zijn, traktaties worden pas aan het eind van de schooldag uitgedeeld omdat de keuze bij de ouder ligt of het wel of niet opgegeten wordt. Op het kinderdagverblijf moet bij voorkeur met groente of fruit getrakteerd worden. We worden ons allemaal heel bewust van gezonde voeding en dat is echt niet erg, prima. En nog wat eenmaal terug in het normale ritme bepalen de kinderen toch niet het weekmenu? Of doen jouw kinderen wel de weekboodschappen. Mijn kinderen in ieder geval niet. De enige keer dat er gekozen wordt is als ze jarig zijn.

Een aantal mensen slaan een beetje door

Ik besef me wel degelijk dat we dertig jaar geleden geen social media hadden. Daardoor kon niet iedereen zijn ongezouten mening overal droppen. Met de social media die we tegenwoordig hebben, en waar ikzelf ook gebruik van maak, slaan sommige mensen wel een beetje door. Dit is een kinderliedje, wat niet meer en niet minder doet dan de gedachte van een kind weergeven. Net als veel van de kinderen voor kinderenliedjes. Dat je gezond eet met je kind vind ik echt prima, dat je dat op vakantie doet is jouw keuze, maar het gemiddelde kind denkt echt wel op vakantie: “yes een ijsje”, “joepie, patatjes”. Is dat ook niet een gezonde gedachten van een kind?

Geslaagd nummer

Ik kan niet anders zeggen dan dat Tjeerd en Jochem erin geslaagd zijn een onwijs leuk nummer neer te zetten. Als wij over een paar weken weer eens een keer op vakantie gaan, zal ik dit nummer extra hard aanzetten. Alleen al door de ophef die er door ontstaan is, is dit nu al het nummer van 2019. Ik zal dankzij deze twee toppers van tekstschrijvers extra genieten van mijn patatje, pizza of wat dan ook voor ongezonde hap tijdens de vakantie! Bedankt mannen, jullie zijn echt in de hoofdjes van de kinderen gekropen met dit nummer.

 

 

Please follow and like us: