Ingebeleeft.nl

Inge beleeft net even anders. Persoonlijke, mama & lifestyle blog

Naast het moederschap, het schrijven van dit blog heb ik ook een part-time baan. Ik werk inmiddels 16 jaar in de financiële wereld. Vandaag geef ik jullie een klein kijkje in dit leven.

Ik was 10 jaar toen ik het wist

Tien jaar oud was ik toen ik zei: ik ga later bij de bank werken. Een bezoekje met school aan de bank maakte dat ik het echt leuk ging vinden. Ik deed er alles aan om alles rondom wiskunde, economie te snappen. Via de havo naar het hbo en dan bij de bank. Alleen na een jaar havo moest ik toch terug naar de mavo. Toch gaf ik die droom niet op.

Een gesprek met onze verzekeringsadviseur

Toen ik vijftien was had ik een klein ongevalletje. Een gesprek met de verzekeringsadviseur leerde me dat ik de verzekeringen alleen maar leuker ging vinden. Ik schreef me in voor de mbo opleiding bank- en verzekeringswezen en slaagde voor mijn mavo diploma. En daar ging ik dan, op weg naar een opleiding voor de financiële wereld. Een kant die veel van mijn docenten niet zagen aankomen. Want bijna iedereen dacht dat ik het onderwijs of de kinderopvang inging.

Stage lopen

Tijdens mijn opleiding moest ik drie keer stage lopen. Dat deed ik bij een verzekeringsadviseur, een bank en een verzekeringsmaatschappij. Zo had ik alle takken gehad binnen de financiële afdelingen. Al snel ontdekte ik dat ik het bankwezen achter me zou laten en me volledig wilde focussen op het verzekeringswezen. Alle drie de stages waren leerzaam, maar niet alle drie leuk. Bij mijn laatste stage ben ik blijven hangen.

Solliciteren

Toen ik in januari 2004 mijn opleiding zou afronden, was ik ook druk bezig met solliciteren. Een baan op de afdeling waar ik stage liep zat er niet in, dat was inkomen individueel. Dat was de arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zelfstandigen. Wat heb ik daar een geweldige tijd gehad. En ik maar denken dat de verzekeringsmaatschappij niets voor mij zou zijn. Ik begreep dat de afdeling bedrijfsmatige brandverzekeringen wel vacatures hadden. Die afdeling zat aan de andere vleugel binnen het gebouw. Ik solliciteerde daar en een van mijn collega’s is naar de manager gelopen om aan te geven dat ik had gesolliciteerd. Zo verscheen mijn sollicitatie bovenop de stapel. In januari had ik dan ook de eerste gesprekken en al snel werd duidelijk dat ze me graag in het team wilde hebben. Helaas kwam er in die periode ook een vacaturestop.

Gelukkig als uitzendkracht aan de slag

Door de vacaturestop kon ik dus niet gelijk aan de slag. Uiteindelijk via het uitzendbureau toch binnen gekomen en in november van hetzelfde jaar werd mij een contract voor onbepaalde tijd aangeboden. Inmiddels zijn we dus na dat contract alweer 14,5 jaar verder. In die jaren is er een hoop gebeurt. Vele reorganisaties zijn er voorbij gegaan en ik mocht iedere ronde het team blijven versterken. De eerste reorganisaties waren heel stressvol. Inmiddels kan het me niet meer zoveel schelen. Door al die reorganisaties kwam er na mij ook niemand meer bij en ben ik 13 jaar lang de benjamin van de afdeling geweest. Bij de overname van een grote andere maatschappij kon er gesolliciteerd worden. Een van onze uitzendkrachten is het team komen versterken. Zij heeft nu mijn titel benjamin overgenomen.

Wat doe ik dan zoal?

Ik ben een acceptant bedrijfsmatige brandverzekeringen (back office). Mijn werk houdt in dat ik wijzigingen op lopende verzekeringen beoordeel. Willen wij het nieuwe risico lopen als verzekeringsmaatschappij. Daarbij kan je allerlei soorten wijzigingen bedenken die er maar zijn. Nu kan ik hier allerlei termen gaan noemen, maar eerlijk is eerlijk dit zijn bedrijfstermen of vaktermen waar de meeste van jullie geen kaas hebben gegeten. Die zal ik je ook besparen. Daarnaast werk ik met persoonsgegevens en heb dan ook geheimhoudingsplicht. Als particulier wijzig je niet zo druk je verzekeringen, maar bij de bedrijven ligt dat anders. Aankopen van nieuwe inventaris, de hoeveelheid goederen wordt meer of minder, een bedrijf verhuisd of een verhuurder van een gebouw krijgt te maken met een nieuwe huurder. De risico’s die ik voor mijn neus krijg zijn van woonhuizen die worden verhuurd, naar de bakker op de hoek, maar ook de bedrijven op de industrieterreinen en soms groter. Niet alle bedrijven krijg ik te zien, want sommige risico’s kunnen of willen we niet verzekeren.

Vakidioot

Als op het nieuws wordt aangegeven dat er ergens een grote brand is geweest waar dan ook ter wereld, ben ik altijd extra nieuwsgierig. Waarom? Ik ben dan benieuwd naar het risico, waardoor is de brand ontstaan. Zeker na mijn cursus Risicobeoordeling en preventie ben ik alles anders gaan bekijken. Dat heeft er ook voor gezorgd dat ik beter oplet als ik ergens loop. Wat hebben bedrijven gedaan om risico’s te beperken. Erg leerzaam kan ik je vertellen. Een goede om eens rond te kijken is de Ikea. Daar is een mooi stukje preventie te zien in de hal waar alle meubels liggen opgeslagen. Let maar eens op als je daar weer eens een keer loopt en kijk eens naar boven. 😉

Werken op kantoor en thuis

Ik heb het geluk dat ik naast op kantoor ook thuis kan werken. Ik werk drie dagen in de week. Waarvan ik er in de oneven week twee op kantoor werk en een thuis en in de even week werk ik er twee thuis en een op kantoor. Inmiddels is het zo’n gewenning geworden om ook thuis te kunnen werken. In combinatie met drie kinderen en allebei werk niet naast de deur is dit wel heel fijn. En hoe gek ook, wist je dat ik als ik thuis werk productiever ben dan wanneer ik op kantoor werk. En het is heel fijn om ook tussen het werk door te kunnen sporten of de was te doen.

Een bewegende wereld

De verzekeringsbranche is een bewegende wereld. Er verandert veel, heel veel. Meestal geleidelijk, maar ik ben er onlangs een paar maanden tussenuit geweest en dan is het flink bijbenen om alles weer op een rijtje te krijgen. Ik hoop dat ik nog lang dit werk kan en mag doen. Ook ben ik realistisch, lukt het niet meer om alles bij te houden of blijkt het wereldje niet meer bij mij te passen, dan zal er een andere uitdaging gezocht moeten worden.

Nu ik wat over mijn werk heb verteld, ben ik ook nieuwsgierig naar wat voor werk jij doet. En ben jij net als ik al zo snel je droombaan achterna gegaan of weet je het nog steeds niet of je op de goede plek zit?

Please follow and like us:

One thought on “Mijn werk in de financiële wereld

Geef een reactie

You have to agree to the comment policy.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial