Hoe verdeel ik mijn tijd over de 3 kinderen?

Al voor je aan kinderen denkt heb je zelf al een ideaalbeeld hoe je dat gaan doen. Sommige principes gooi je overigens snel overboord. Met een gezin van 3 kinderen denk je ook na hoe je dat gaat doen. Zo ook wij. In deze blog neem ik jullie mee over mijn “ideaalbeeld” bij een gezin van drie kinderen. Als de kleine een 4 maanden oud is neem ik jullie nogmaals mee naar hoe het er echt aan toe gaat. Maar vandaag dus mijn ideaalbeeld hoe ik mijn tijd ga verdelen over 3 kinderen, een man en mezelf.

Doordeweeks

Ik blijf na de geboorte van ons derde kindje 3 dagen in de week werken. De maandag, donderdag en vrijdag. Vrijdag blijft mijn thuiswerkdag, dat scheelt namelijk twee uur reistijd op een dag. De donderdag kies ik ervoor om om de week op kantoor te werken of thuis. Want op donderdag hebben wij een keer in de twee weken overleg. Overleg vind ik belangrijk om fysiek aanwezig te zijn. Op maandag is het opa en omadag, dan zijn mijn schoonouders hier om 7:15 uur zodat we allemaal op tijd op ons werk kunnen zijn. Hierin zal niet zo heel veel veranderen voor ons. Op maandag eten we ook bij mijn schoonouders, dus in plaats van twee nemen we nu drie kindjes mee naar huis.

De dinsdag en de woensdag zijn dagen dat ik thuis ben en dan ook tante Pollewop naar school moet brengen. Dat betekend dat we uiterlijk om 8:10 uur de deur uit moeten. Dan moet de kleine man gevoed zijn, Beertje en tante Pollewop helemaal aangekleed. Dat betekend dat ik niet meer om 7:00 uur kan opstaan en dus de wekker wat eerder moet zetten. Toch is het afwachten wat het ritme van de kleine man gaat worden. Ik hoop in ieder geval de eerste weken borstvoeding te kunnen gaan geven. Ik had/heb de intentie om dit voor langere tijd te doen, maar dat hangt ook van mijn herstel af. De hormonen die vrij komen bij het geven van borstvoeding zorgen dat het herstel van de bekkeninstabiliteit vertraagt. Dus afhankelijk van hoe dat gaat, ga ik wel/niet door met geven van borstvoeding. Daarna lekker lopen met de kinderen naar school. Beertje gaat op dinsdag gymen met oma, dus hij heeft dan even een uurtje qualitytime, net als zijn broertje die dan even mama alleen heeft. ‘s middags gaan we tante Pollewop weer uit school halen. Aangezien de kleine man nog regelmatig slaapt zal hij op de momenten van de schoolritjes moeten slapen in de kinderwagen. Hij zal echt in dit ritme mee moeten.

Als de kleine man op bed ligt heb ik wat meer tijd voor Beertje om samen even lekker te spelen of te knutselen. Straks als het weer wat aangenamer wordt gaan we ook lekker naar de speeltuin. Laat die dan ook naast tante Pollewop haar school staan. Dat wordt dus twee vliegen in een klap.

Als tante Pollewop thuis komt uit school hebben we even aan de keukentafel een rustmomentje zodat ze haar verhaal kwijt kan. Daarna mag ze kiezen om zelf te spelen of lekker te knutselen. Of lekker een boekje te lezen. Terwijl zij de kindjes spelen, maak ik het eten panklaar. Dat zal ook niet anders zijn dan anders.

Omdat mijn man pas laat thuis is, eet ik op tijd met de kinderen. Na het eten is er nog even ruimte om te spelen en leggen we samen de kindjes op bed. Als een van ons er alleen voor staat lezen we de kindjes op ons bed voor en gaat de jongste als eerst naar bed. We proberen juist het op bed leggen samen te doen. Zo heeft ieder kindje even qualitytime met papa of mama.

De donderdag en vrijdag zijn de wat hectische dagen. Manlief brengt de kinderen naar het kinderdagverblijf en ik breng op mijn thuiswerkdagen tante Pollewop naar school. Als ik op kantoor werk, brengt manlief onze dochter naar school. Aan het eind van de middag haal ik de kinderen weer op van het kinderdagverblijf en de BSO. Gelukkig zitten deze allemaal op dezelfde locatie. Hier hebben wij bewust voor gekozen, zodat we geen race tegen de klok zouden hebben. Het avondritueel ziet er uit zoals omschreven op de dinsdag en woensdag.

Weekend

Het weekend staat in teken van het gezin en samen dingen doen, thuis of uit. De ene keer gaat een van ons wat doen met een van de kinderen, de andere keer met elkaar. We vinden het erg belangrijk dat we ook tijd voor ze individueel vrij maken. Dat kan met simpel ergens even lunchen zijn of lekker naar het strand of bos of juist een ander leuk uitje. Maar ook gewoon een lekkere pyjamadag thuis met elkaar, zwemmen, wandelen in het bos of op het strand. In het voorjaar en najaar speelt manlief competitie met de tennis. Bij thuiswedstrijden gaan we altijd even kijken, bij uitwedstrijden hangt het af van de locatie. Ongeacht de leeftijd van de kinderen heb ik dat altijd gedaan. In die periode is de zondag ook echt van het gezin. We starten relaxt op en daarna gaan we iets doen met de kinderen. Blijven we thuis proberen we individueel wat met ze te gaan doen. Denk aan het maken van een puzzel of een spelletje. Samen even een filmpje kijken. Dat wordt met drie wel wat lastiger om ze individueel tijd te geven, maar even volledige aandacht van papa en mama is belangrijk. Het gaat hem niet om kwantiteit maar kwaliteit.

Qualitytime met manlief

Manlief en ik gaan al jaren een paar keer per jaar naar een theatervoorstelling. Wij hebben dit nodig om gewoon even niet te zorgen. Even op te laden. Het is dan maar 2 tot maximaal 4 uurtjes weg, maar geeft ons ook even tijd om dingen te bespreken zonder de luistervinkjes. Verstand op nul en gewoon lekker even niet te veel hoeven denken. Daarnaast gaan we samen één keer per jaar een weekend samen weg en één keer per jaar met de vriendengroep weg zonder kinderen. Daar teren we dan een heel jaar op. Dit willen wij uiteraard wel blijven doen.

Inge tijd

Tijd voor mezelf vind ik ook erg belangrijk. Dat zal met 3 kinderen ook nog wat lastiger plannen worden, maar waar een wil is, is een weg. Net als manlief tennis ik, alleen speel ik geen competitie. Ik speel alleen vrij en soms een toernooi. Dat stemmen we overigens goed met elkaar af, want we kunnen niet tegelijk weg. We hebben allebei een eigen tennisavond en ik ga weleens ‘s ochtends vroeg tennissen. Dan is het rustig en kan ik een uur achter elkaar spelen. En heb daarna nog de hele dag met de kinderen. Ook probeer ik minimaal een keer in de maand af te spreken met een vriendin. En dat is soms al een uitdaging. Want ik wil niet altijd ook de kinderen mee nemen. En zeker in de periode dat manlief competitie tennist vind ik het niet fijn om dan op zondag niet thuis te zijn.

Ik ben ook erg benieuwd hoe jullie het doen. Ik lees het graag hieronder of op een van de social media kanalen.

Liefs,
Inge

Please follow and like us: