wij lieten onze zoon dopen

De een heeft er helemaal niets mee, de ander juist wel. Daarom is het zo belangrijk om hierin ieder gezin in zijn waarde te laten. Wij kozen er bewust wel voor om onze kinderen te dopen. Zondag 24 maart werd onze zoon Raff gedoopt. Hoe wij dit allemaal hebben ervaren en gevierd lees je vandaag in deze blog.

Katholiek opgevoed

Zowel mijn man als ik hebben vanuit huis een katholieke opvoeding gehad. Ik ben binnen ons huidige gezin degene die er het meeste mee doet. Wij zijn bijna zes jaar geleden ook voor de kerk getrouwd en na de geboorte van onze dochter wisten wij ook dat wij onze kinderen ook de basis van het katholieke geloof mee willen geven. Het is uiteindelijk aan de kinderen zelf wat ze er later mee gaan doen. Zelf ben ik lectrice en een keer in de maand help en lees ik mee in een viering.

Voorbereiding van de doopviering

Een paar dagen voor de viering komen de ouders van de dopelingen bij elkaar om de viering samen met de voorganger en iemand van de doopwerkgroep in elkaar te zetten. Deze keer hebben we drie dopelingen.

Omdat manlief weg is ben ik er alleen. We zijn het snel met elkaar eens en samen met de voorganger besluiten we om er een viering van te maken die voor iedereen leuk is. Niet te zwaar, want in de kerk komen ook die dag speciaal mensen kijken die eigenlijk niets met het geloof hebben maar wel wat met dopeling en zijn gezin. De liedjes zijn liedjes die kinderen vaak ook gewoon op school leren. De teksten zijn makkelijk te begrijpen ook voor de kinderen die onze gezinnen al rijk zijn.

De doopviering op zondag

Alle drie de kindjes hebben een traditionele doopjurk. Twee doopjurken zijn gemaakt van de trouwjurk van oma, een van het trouwoverhemd van papa. Raff draagt de doopjurk die gemaakt is van de trouwjurk van oma en daarin is papa gedoopt, maar ook alle drie onze kinderen. We lopen vanuit de pastorie naar voren in de kerk. Daar nemen wij plaats in de kerk en begint de viering. We vertellen waarom wij voor de namen hebben gekozen die wij onze kinderen hebben gegeven. Raff is de naam die wij mooi vinden, Robertus is een vernoeming naar papa en Maria is een vernoeming naar zijn peettante. Raff krijgt een beetje zout toegediend om smaak aan het leven te geven. Chloƫ mag de voorganger helpen met het potje zout vast te houden. Dit doet ze heel goed en had haar van te voren al een beetje verteld wat ze moest zeggen. Daarna volgde de doop. Als afsluiting van de viering deed ik nog een gedichtje, nou ja eigenlijk is het een lied. Alleen zing is zo vals als een kraai, dus heb er maar een gedicht van gemaakt.

Een klein feestje thuis

Vooraf hadden we al besloten dat we het klein wilde houden. Daarom gingen we alleen met familie terug naar huis. Daar aten we gezellig een klein taartje met koffie en maakte we het gezellig. Uiteraard nog een hapje en een drankje. Het was fijn om op deze manier lekker samen te zijn. Hierdoor was het voor de kinderen ook goed te doen.

Het gedicht

Ben je benieuwd naar het lied dat ik als gedicht heb voorgelezen in de kerk, kijk dan eens hier.

Please follow and like us: