De noodcentrale

9 juli 2019 0 Door ingebeleeft

Vandaag nog maar eens een programma delen wat ik graag krijg. Een programma waarvan je hoopt het nummer nooit te hoeven bellen. Om de privacy te waarborgen zijn de gesprekken opnieuw opgenomen. Desondanks zijn ze soms behoorlijk heftig. Daarom wil ik naast het mooie programma ook onze hulpverleners vandaag eens extra bedanken voor hun inzet. Want serieus deze mensen verdienen respect!

Eigen beeld

Ondanks dat dit niet de originele gesprekken zijn, worden ze heel goed opnieuw nagedaan. Ik vind het vooral heel mooi om te zien wat er dus achter de schermen gebeurt. Soms heb je dus een beeld van iets wat achteraf niet blijkt te kloppen. Nou daar is dit een perfect voorbeeld van. Zo dacht ik bijvoorbeeld dat de centralist gewoon een soort veredelde telefoniste is. Niets is minder waar.

Het programma

Het programma de noodcentrale wordt iedere woensdag om 21:30 uur uitgezonden op sbs6. Hier wordt het werk van de politie in het licht gezet. Ik heb er al een paar afleveringen opzitten, maar ik ga ook hier even echt voor zitten. Ben ik niet thuis? Dan kijk ik het later terug.

Komt soms echt binnen

Ik zit soms met klapperende oren als ik hoor waarom er gebeld wordt naar het alarmnummer of wel hulp geen spoed nummer. Van suïcidaal tot ongeval, van burenruzie tot overval, bedreiging of stalking. Het is serieus echt van alles. Ik vind het ook waanzinnig knap dat de centralist vaak zo rustig kan blijven. Het is ook een eigenschap die je nodig hebt voor dit werk, maar toch. Petje af hulpverleners aan de andere kant van de lijn.

De nodige scheldparades

Helaas krijgen ze ook regelmatig mensen aan de lijn die het niet kunnen laten om respectvol naar andere mensen te kunnen reageren. Ze worden zelfs aan de telefoon uitgescholden. Het is niet misselijk wat ze soms over zich heen krijgen. Ik snap werkelijk niet waarom mensen dit doen. Kunnen we dan niks meer hebben? Is de druk bij de mensen zo hoog dat ze dan onze hulpverleners moeten uitschelden als het niet naar hun zin gaat? Ze worden opgehouden omdat er iemand hulp nodig heeft en zij daardoor later op de plaats van bestemming zijn? Ik hoop eerlijk dat je echt eens gaat nadenken en beseft dat als jij die hulp nodig hebt, je ook goed geholpen kan worden. Natuurlijk kan je er soms in de heetst van de strijd er iets uitkramen wat je niet zo bedoeld had. Krap je dan jezelf wel even achter de oren als dat een keer gebeurd!

Achter de schermen

Het is goed om ons eens te laten zien wat er dus achter de schermen gebeurd bij de noodcentrale. Hoe zij aan de telefoon de mensen proberen te helpen. Dat het meer dan alleen de collega’s op straat te voorzien van informatie. Een prachtig voorbeeld was de hulp die geboden werd bij een su├»cidaal meisje. Diep respect voor de betreffende centralist die er alles aan deed dit meisje te helpen. Maar ook bij het arresteren van een met een mes gewapende persoon. Hoe ze de getuigen rustig hielden en zo op een veilige manier de man konden arresteren.

Respect

Ik heb altijd al respect voor de hulpdiensten gehad. Zij zijn vaak als eerste ten plaatse, horen er als eerste van en hebben de taak dit goed te begeleiden. Een heel verantwoordelijke baan. Daarom verdienen onze hulpdiensten op straat of achter de schermen respect voor het werk dat zij doen. Ik maak via deze weg een diepe buiging voor jullie. Hopelijk heb ik jullie niet nodig, maar als het dan toch een keer zover komt, weet ik in ieder geval dat ik in goede handen ben. Dank jullie wel!

Please follow and like us:
fb-share-icon20
Tweet 20
fb-share-icon20