De kraamweek – deel 2

Vorige week deelde ik de eerste deel van de kraamweek, vandaag deel ik het tweede deel van de kraamweek.

Vrijdag 28 december 2018

Vandaag is het de laatste dag dat ik heel de dag kraamzorg heb. Robin was gister aan het werk, net als vandaag. Beide kids zijn naar het kinderdagverblijf en Bso. Vandaag lekker zelf Raff in bad gedaan. Het hele voedingsritueel weer daarna uiteraard. Raff was weer iets aangekomen vandaag. Wel 10 gram, niet veel maar het was iets. Zou het dan nu wel goed gaan en niet zoals bij sepp blijven afvallen, waardoor we daarna met een lactatie deskundige aan de slag konden en om de dag wegen op het consultatiebureau. We hadden al afgesproken dat we dat traject niet nog een keer wilde. Dat is best een pittig traject geweest. Met liefde gedaan, maar het heeft toen veel gevraagd van Chloƫ, maar ook mentaal van mij.

Vandaag ontvang ik voor de tweede keer kraamvisite sinds Raff er is. Mijn visite vond het maar verschrikkelijk dat ik 24 december ben bevallen. Wat een k**datum werd me toegesproken. Ach tja je hebt het niet voor het zeggen heb ik maar geantwoord. Met dat soort opmerkingen kan ik gewoon echt niets. ‘S middags pak ik heerlijk mijn rust. Kindjes worden door familie opgehaald en Robin zorgt dat hij op tijd thuis is. ‘S avonds doen we lekker rustig aan.

Zaterdag 29 december 2018

Bij het wegen vanochtend was Raff weer niet gegroeid. Zijn gewicht was stabiel gebleven. We wisten wat hij dronk want de stuwing was nog zo groot dat ik de laatste voeding afkolfde om de borsten wederom te resetten. Weer ruim 200 cc trok ik eruit. Die voeding gaven we aan Raff. Lekkere vette melk. Het resetten leek niet aan te slaan. Maar we hoopte vandaag succes te hebben. Mary belde de verloskundige om even wat zaken hierom door te nemen, want die zou pas laat in de middag komen. Eind van de ochtend hadden we kraamvisite. Oude opa, die zijn 22e achterkleinkind kwam bewonderen, maar wel een van de twee stamhouders. Dat moest natuurlijk wel even vastgelegd worden. Geweldig hoor, 88 jaar en dit nog mee mogen maken. We hadden ook nog wat andere familie over de vloer. Maar echt bijzonder dat mensen ook gewoon te laat op de afspraak komen. Dus na een half uur nadat de laatste visite binnen was ging ik weer voeden. Ik gun mijn kind een rustig moment van voeden en wilde dat niet doen waar iedereen bij was. Zeker omdat hij nog niet de groei maakte die hij moest doen. Ook de ontlasting van Raff bleef groen. Hij kreeg voldoende vocht binnen maar niet voedingrijke voeding. Maar nu met het resetten van de borsten moet het toch goed komen. We wachten af, maar ‘s avonds lopen de borsten weer helemaal vol en lek ik aan alle kanten. De poep blijft nog groen maar hebben goede hoop. De verloskundige komt laat die middag. We hebben het over de slechte groei van Raff. Maar ook over het traject dat we met Sepp bewandeld hebben. Die weg willen we niet weer bewandelen.

Zondag 30 december 2018

Tranen met tuiten huil ik de hele dag. Verlate kraamtranen voor 3 kinderen tegelijk? Of toch een combinatie van alles? Raff is weer afgevallen en zakt nog verder naar beneden. Gaat nog lager dan het laatste dieptepuntje eerder die week. We zitten bijna op 10% afvallen. Mary belt de verloskundige die vandaag ook even komt, maar die redt het niet om ‘s ochtends te komen. Iedere keer dat ik Raff verschoon heeft hij weer groene ontlasting. Waarom wordt het harde intensieve werken nou niet beloond met een gele ontlastingsluier. Tijdens het voeden blijven de tranen maar rollen. Iedere voeding weer. Ik kan me niet groot meer houden. We gaan weer Sepps traject in. Weer moet ik eerst kolven om de voormelk weg te nemen. Maar ook dat helpt niet. De luiers blijven groen. Die middag vraag ik Robin Raff even mee te nemen want er is visite. Ik wil me nog even opfrissen voordat ik naar beneden kom. Rode ogen van het huilen. Zo wil ik niet naar beneden. Eenmaal beneden schiet ik weer vol. Kraamtranen houden we het maar op. Maar ondertussen wachten we nog steeds op de verloskundige die hoopte mijn bevalling te kunnen doen. Tegen 20:30 uur belde ze dat ze het niet meer ging redden. Feliciteerde me met Raff en vroeg hoe het ging. Waarop ik antwoordde: wil je een eerlijk antwoord? Ze antwoordde uiteraard met ja. Ik schoot vol en kon niet meer stoppen met huilen. Ze keerde direct haar auto en kwam naar ons toe. Al huilend trof ze me aan. Van heel Inge was niets meer over. Weg blauwe wolk. Het enige wat er nog zat was een intens verdrietige en onzeker mama. We hadden een heel intens gesprek waar ik goed naar mijn eigen moederhart moest luisteren. Die zei: stop met die borstvoeding. Dit levert alleen maar stress op voor iedereen. Toch kon ik het niet los laten of anders gezegd de keuze maken. Hoe makkelijk het is om die keuze bij een te maken zo moeilijk vond ik hem nu zelf. Terwijl ik altijd tegen mede mama’s zeg een happy mama is een happy baby. De verloskundige besloot voor mij dat het klaar was. En ik was het er mee eens, dit ging echt niet meer zo. Voor mijn mentale gezondheid, voor Raff maar ook voor mijn gezin was het beter dat er rust kwam. Niet meer het traject van Sepp en Raff voeden met kunstvoeding. De verloskundige bleef een uur bij me en spraken heel intensief met elkaar. Wat was het fijn om zo samen te besluiten dat het goed zo was. Gelukkig hadden we kunstvoeding in huis. En zo gingen we de nacht in. Ik liet mijn borsten vollopen zodat mijn lichaam het zelf kon opruimen. En ondertussen kreeg Raff zijn eerste flesjes met kunstvoeding.

Maandag 31 december 2018

Dit was mijn uitgerekende datum, maar je bent er al een week. Wauw een week….en de eerste ochtend luier kleurde geel. De kraamhulp komt straks en haar moeten we zo vertellen dat we gisteravond een andere weg ingeslagen zijn. Gisteravond tekende de verloskundige nog voor extra kraamhulp. Dit voor het stoppen met de borstvoeding en over te gaan op kunstvoeding. Helaas kon Mary die 2 extra dagen niet invullen, maar kreeg een andere kraamhulp voor een paar uurtjes. Mary schrok in eerste instantie van het genomen besluit. En weer schoot ik vol. Maar voelde ook opluchting. Gelukkig kon ik bij mary mijn hart luchten. Oh wat is ze een heerlijk mens. Het was ook vandaag haar laatste dag bij ons. Och wat gaan we haar missen. De kinderen namen afscheid van haar en wij later op de dag. Gaven haar een aardigheidje. Want oh het was echt een topper. Een hard werkende vrouw die werkelijk geboren is voor dit vak.

We bespraken nog even hoe ik mijn borsten moest verzorgen de komende dagen, want weggaan weer stuwing krijgen. Als ze te vol lopen moet ik ze met de hand kolven om de druk eraf te halen. Met twee dagen moet de stuwing weg zijn. En zo stond ik dan, om de paar uur boven de wasbak mijn borsten te kolven. Zo raar om te doen.

Hoe ging na de kraamweek

Na het overgaan op de kunstvoeding groeide Raff gestaag, maar er zat groei in. Gelukkig hadden we zelf een baby weegschaal en scheelde het ritjes naar het consultatiebureau. Twee en halve week na Raff zijn geboorte was hij op geboortegewicht. De rust keerde weder hier in huis. Het resoluut stoppen met de borstvoeding was een goede keus, Inge werd weer langzaam Inge. Toch raakt het me nog steeds een beetje. Had zo gehoopt Raff te kunnen laten groeien op iets wat ikzelf lichamelijk kan geven. Terwijl ik dit schreef biggelde er een traan over mijn wangen. Het heeft even tijd nodig om dat mentaal een plekje te geven. In combinatie met de hormonen is het gewoon nog een gevoelig onderwerp.

Mijn bekkeninstabiliteit is nog niet helemaal weg. Dus bouw alles stapje voor stapje op. Nog niet te veel lopen. Rust is mijn redding, dus hoe graag ik ook alles al weer wil doen, ik moet soms pas op de plaats doen. Liever nu rustig aan, dan een leven vol pijn.

Ik geniet volop van Raff, Chloƫ en Sepp. Mijn mooie kinderen. Zo trots op alle drie en het voelt zo compleet. Mijn grootste droom is werkelijkheid geworden, mama van drie kinderen. Dat had ik acht jaar geleden nooit kunnen hopen nadat een arts had gezegd dat ik door mijn schildklier aandoening er rekening mee moest houden dat ik nooit een gezin kon stichten. Ik geniet op mijn blauwe wolk en de tijd vliegt voorbij. Raff inmiddels een maand oud. Een maand, hoe dan?!

Please follow and like us: