Ali’s mensentuin

2 juli 2019 0 Door ingebeleeft

Echt televisie kijken doe ik niet. Hij staat meer aan als achtergrond. Sommige programma’s boeien me zo dat ik er echt voor ga zitten. Zo kijk ik vanaf januari graag naar wie is de mol, in maart start temptation island. Maar dan komt de komkommertijd. Gelukkig is er nu Ali’s mensentuin.

Wat is Ali’s mensentuin?

Volgens de omschrijving van het programma zelf is het een uniek sociaal expiriment en spraakmakend emotainment in een. Ali b onderzoekt elke week de eigenaardigheden en overeenkomsten van mensen in vijf aparte hokken in de mensentuin van Nederland. Vijf groepen mensen waarover we allemaal wel een mening, misschien zelfs wel een vooroordeel hebben: Surinaamse moeders, bikers, minima, boeren of sekswerkers. Groepen die ogenschijnlijk helemaal niets met elkaar delen, die soms zelfs vijandelijk of angstig tegenover elkaar staan.

Wat vind ik zo mooi?

De diversiteit aan mensen, het rugzakje dat bij iedereen wel gevuld is. Bij de een meer dan bij de ander. Soms lijkt iemand zo vrolijk of succesvol, maar daarachter zit soms iets verborgen waar je geen weet van hebt. Het sluit prachtig aan bij mijn eerder verschenen blog ode aan de vrouw. Ik vind het in ieder geval een oprecht programma.

Respect naar elkaar

Ook al past ogenschijnlijk iemand niet in jouw plaatje behandel elkaar met respect. Nu moet ik eerlijk zeggen dat ik er gelukkig online nog weinig mee te maken heb gehad, maar ik zie ook weleens hoe mensen kunnen reageren naar elkaar op social media. Dat zijn voor mij weleens de momenten dat ik twijfel om actief te blijven op social media. Waarom doen we soms zo rot tegen elkaar? Het is niet online hoor ook offline zie ik regelmatig dingen gebeuren waarbij mensen elkaar het licht niet gunnen. Waarom? Omdat het gras groener lijkt bij een ander? Een mooi voorbeeld zag ik gister voorbij komen in de stories van iemand op Instagram. Ze kreeg kansloze berichten op haar blog. Na het werkelijk lezen van de blog, werd de persoon een stuk milder.

Ik dwaal af

Ik dwaal af van het programma, maar deze ‘show’ van Ali laat mensen verbinden en zien dat hoe je er ook uitziet of welke stempel je ook heb, eigenlijk hebben we meer met elkaar gemeen dan dat je in eerste blik zo zien. Het programma raakt me iedere week weer. Van mooie succesverhalen tot heftige en verdrietige verhalen.

De wereld mooier maken kan alleen door er zelf mee te beginnen. Boos zijn mag, maar moet je daar een ander pijn mee doen. Heeft iemand een mening die jij niet deelt? Dat is toch niet erg? Wat zou de wereld namelijk saai zijn als we allemaal hetzelfde denken of doen.

Ik ben wel benieuwd of er meer mensen zijn die het programma volgen. Wat vind jij er van en wat is jou het meest bijgebleven? Ken je het programma niet, kijk dan eens hier.

Please follow and like us:
fb-share-icon20
Tweet 20
fb-share-icon20