Overprikkeld door deze 10 alledaagse dingen bij mijn kinderen

Is jouw kind bang voor de stofzuiger? Heerlijk op blote voetjes op het gras, maar jouw kind schreeuwt de hele tent bij elkaar? Heerlijk spelen in het zand, maar oh die vieze handjes? Herken jij dit ook bij jouw kind? Hooggevoelige mensen reageren op zintuigelijke prikkels en kunnen daarvan overprikkeld raken. Dat hooggevoeligheid een rode draad in ons leven is heb ik weleens verteld. Vandaag deel ik 10 dingen waar mijn kinderen overprikkeld van raken.

1. Zelf doorspoelende wc’s

Hier is serieus een ware angst voor zelf doortrekkende wc’s. Het winkelcentrum in ons dorp heeft zo’n openbaar toilet. Nadat een van die wc’s zelf door ging trekken terwijl onze peuter er nog op zat, was het klaar. Als hij nu ergens naar de wc gaat, maakt niet uit waar vraagt hij of de wc niet zelf doortrekt.

2. Handen föhns bij openbare toiletten

Die föhns of blazers zoals de kinderen ze noemen, moeten ze niks van hebben. Als zo’n ding er hangt of iemand staat zijn of haar handen te drogen komt er werkelijk een luchtalarm los in de kinderen. Het geluid ervan is zo indringend dat ze er bang voor zijn en overprikkeld door raken.

3. Slippers en sandalen

Ze zijn zo heerlijk voor de warme dagen, maar worden door onze kleuter nu pas een jaar gedragen. Daarvoor was het steeds gillen als ze ze aanmoest. Met onze peuter hebben we nu hetzelfde verhaal. Dan heb je mooie slippers staan voor die knul..draagt ie ze niet.

4. Sokken die niet goed zitten

Sokken met naden, ze weten wat. Ik hoef ze echt niet vluchtig aan te doen bij ze, want het is bijna zeker dat ze niet goed zitten. Dat is dus altijd beheerst sokken aan doen, maar wees gerust, ik doe het ook weleens gewoon snel snel en hup die schoenen aan. 😉

5. Gelijk aanspreken als ze net ergens binnen zijn

Als de kinderen ergens op bezoek gaan of dat je ze op straat tegen komt, ga dan niet gelijk tegen ze kletsen. Dan duiken ze weg. Laat ze zelf het tempo bepalen en ze zijn veel eerder ontdooid.

6. Stofzuigers

Stofzuigen waar de kinderen bij zijn is alles behalve een goed idee. Zeker dat er herrie uitbreekt, want als die stofzuiger al in het zicht komt hangen ze spreekwoordelijk in de lamp. Niet voor een feestje, maar voor de herrie. Mama ben je al klaar met stofzuiger als hij net een seconde aan staat.

7. Harde geluiden maken ze overprikkeld

Een auto die veel geluid maakt, harde muziek op straat, geluid van een vliegtuig of alles wat hard kan overkomen gaan de handen op de oren. Ze houden er echt niet van en kruipen het liefst weer terug in me.

8. Labels in de kleding

Mama het kriebelt in mijn nek, het kriebelt in mijn zij of op mijn been. Ja hoor hier worden zeer regelmatig de labeltjes eruit geknipt, want het kriebelt zo. Net als kriebeltruien of truien waarvan de stof wat ruwer wordt na het wassen. Mooi dat dat kledingstuk niet meer aangaat. Deze laatste is overigens voor mezelf ook heel herkenbaar. Als de stof niet als tweede huid voelt, trek ik het niet meer aan.

9. Natte kleding

Als de kleding maar een druppel nat is, dan trekken ze het liefst alles zo snel mogelijk uit. Want natte kleding zit niet lekker op het lijf. het is echt een verschrikkelijke tik. Hoort er nu eenmaal bij.

10. Viezigheid op kleding of handen

Zorg er maar niet dat de handjes vies worden of dat je klaar staat met een washandje. Want vieze vingers, dat vinden ze maar niks. Voor ons inmiddels dagelijks ritueel, waar we niet altijd gelijk aan toegeven, maar hoort wel bij ons.

Is dit herkenbaar voor jou en wil je eens ervaring uitwisselen, schroom niet om me een privé bericht te sturen op social media of stuur me een mail.

Please follow and like us:

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
%d bloggers liken dit: